Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. ''ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ''

Αθήνα 17-9-2015
Αρ. πρωτ.: 42

Αποτιμώντας την πορεία για τη μετατροπή των τομέων του ΤΕΑΠΑΣΑ σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:
 1. Η  απελθούσα  πολιτική ηγεσία του φορέα:
     α) Αγνόησε τις συνέπειες από την ένταξη των επικουρικών τομέων στο ΕΤΕΑ και στην ουσία παρέδωσε χωρίς ίχνος ευαισθησίας 220 περίπου εκατομμύρια ευρώ στο

ΕΤΕΑ με τις παλινωδίες και τις πολιτικές σκοπιμότητές της.
    β) Αποδέχθηκε τη διάθεση ανύπαρκτου προσωπικού των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ, παραγνωρίζοντας βασικούς περιορισμούς που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.
   γ) Κρύφτηκε πίσω από τη θολή και ασαφή εξαγγελία για τη δημιουργία του Ταμείου Ενστόλων και επέτρεψε με χαλαρή εποπτεία και χωρίς στοχευμένο πρόγραμμα τη λεηλασία και το σπάσιμο του ΤΕΑΠΑΣΑ δημιουργώντας άμεσα προϋποθέσεις για επιδρομή στα αποθεματικά και την προοπτική του Κλάδου Υγείας.
2. Οι φυσικές ηγεσίες των σωμάτων ΕΛ.ΑΣ. και Π.Σ. δέσμιες των συντεχνιακών προνομίων και της κοντόφθαλμης εξυπηρέτησης των προσωπικών τους επιδιώξεων, επιχείρησαν και επιχειρούν να αποτρέψουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες οχυρωμένες πίσω από τα συμφέροντα της μειοψηφίας όσων προσλήφθηκαν πριν το 1992.
   Ακόμα ψάχνουν τον τρόπο να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν το ΤΕΑΠΑΣΑ το οποίο  φυσικά δεν υφίσταται πλέον πετώντας δεξιά και αριστερά τις φωτοβολίδες για το  ‘’Ταμείο Ενστόλων’’ υπερασπιζόμενοι με μανία τα ειδικά μισθολόγια, τα κλιμάκια βαθμών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που αντικειμενικά παράγουν αδικίες, αναποτελεσματικότητα, ατελείωτη γραφειοκρατία και Αστυνομία Γραφείου με ανομοιογενή  χαρακτηριστικά (ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί).
  3.Για τις πολυπληθέστερες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ο νόμος τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν προαιρετικά (με απόφασή τους) στη μετατροπή των τομέων  του ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικά ταμεία (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ) μπορούμε να παραθέσουμε τα εξής:
 1. ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ
α) Παρά τ’ αλλεπάλληλα έκτακτα και τακτικά Συνέδρια δεν κατάφεραν να πάρουν απόφαση υπηρετώντας πιστά τις πολιτικές σκοπιμότητες των καθοδηγητών τους και των μισθωμένων νομικών και οικονομικών συμβούλων τους εξαντλώντας τις προσπάθειές τους στην εξασφάλιση τρίμηνων ή εξάμηνων  προθεσμιών για την κατάργηση  του άρθρου 220 παρότι γνώριζαν τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας
β) Η κατάθεση της πρότασης για σύσταση επαγγελματικού ταμείου των τομέων επικουρικής ασφάλισης δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (1-9-2015) και μάλιστα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου που θα επικυρώσει το Συνέδριο, δείχνει το μέγεθος της προχειρότητας αλλά και της ανευθυνότητας που αντιμετωπίστηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Φυσικά και δεν έχει καμία τύχη η συγκεκριμένη πρόταση εφόσον δεν συνοδεύεται με απόφαση Υπουργού.
  Ίσως να κατατέθηκε για  αντιπερισπασμό ώστε  να  ασκήσουν πίεση σε άλλους στόχους ή για τη διεκδίκηση των δαπανών, των αναλογιστικών μελετών με δικαστικό τρόπο από το Δημόσιο και ότι άλλο νόμιμα μπορεί να απαιτηθεί
γ) Τα συμφέροντα των ασφαλισμένων μετά το 1992 αλλά και όσων είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων θίγονται σοβαρά, τόσο στον Κλάδο Υγείας όσο και στην επικουρική και το εφάπαξ με τη μνημονιακή πρόβλεψη για ένα επικουρικό ταμείο(ΕΤΕΑ), με παροχές τύπου ΕΚΑΣ  και φυσικά με επαγγελματικό ταμείο εφάπαξ.
   2. ΠΟΕΥΠΣ-ΕΑΠΣ
  Εδώ τα πράγματα κινήθηκαν καλύτερα και γρηγορότερα με μόνη τη διαφορά ότι δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
  α)  Η έγκαιρη κατάθεση της πρότασης για σύσταση επαγγελματικών ταμείων (Δεκέμβρης του 2014) δεν έτυχε της έγκρισης και υπογραφής  από την τότε εποπτεύουσα πολιτική και φυσική ηγεσία ούτε φυσικά δόθηκε αρνητική απάντηση.
  β)  Το γεγονός ότι δεν δόθηκε επί μακρόν αρνητική απάντηση ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ότι η πρόταση απορρίφθηκε και φυσικά η επανακατάθεσή της  εμπρόθεσμα - εκπρόθεσμα δε δημιουργεί τετελεσμένο για τη διοίκηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που επέβαλαν και προωθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνώντων.
  Ίσως αυτό να είναι μια καλή αφετηρία συσπείρωσης όλων με καθαρή στόχευση για τις παραπέρα προτάσεις και λύσεις που θα επιδιωχθούν.
  3. Αναφορικά με εμάς, η  απόφαση μας  στο  18ο  έκτακτο Συνέδριο -  την οποία φυσικά σας είχαμε κοινοποιήσει αλλά μάλλον διέλαθε την προσοχής σας – ήταν η μετατροπή όλων των τομέων των κλάδων του ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικά ταμεία, αφού δεν ήταν  εφικτή η διατήρηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειάς του.
  4. Η Διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ χωρίς  αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα ακολούθησε την πεπατημένη στρατηγική της αναμονής και συνδρομής- αφού δεν μπορούσε να παρέμβει αποφασιστικά – γιατί η   σύνθεση του Δ.Σ. είναι αποτέλεσμα των προαναφερομένων πολιτικών, υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών παραγόντων.          
 Ύστερα από όλα αυτά ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ότι :
1. Ο υπουργός κ. Κικίλιας μεθοδευμένα παραπλανούσε   τα σωματεία για τη δήθεν δημιουργία ‘’ταμείου ενστόλων’’.
2. Οι  ασφαλιστικοί μυστικοί σύμβουλοι τρέναραν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ακροβατώντας μεταξύ του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης και του προαιρετικού χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου.
3. Η προαιρετική σύσταση επαγγελματικού ταμείου για τους τομείς του εφάπαξ και του Κλάδου Υγείας με ενιαία μορφή πρέπει  να είναι πρώτος στόχος για όλους τους αποδέκτες και ενδιαφερόμενους με πρωτοβουλία πλέον των εργαζομένων και τη σύμφωνη γνώμη  - υποχρεωτική ανταπόδοση για όσα  συνέβησαν – της οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας προκύψει από τις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου 2015.
4. Η διασφάλιση και κατοχύρωση του ειδικού λογαριασμού του Ιδρύματος <<Παιδικές Εξοχές>>  είναι υψίστης προτεραιότητας θέμα και η ύπαρξη του ΤΕΑΤΔΕΑ (επαγγελματικό ταμείο ΙΡΑ)   μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο ξεκίνημα σε στέρεες βάσεις που θα διασφαλίσει μια προοπτική για όσους βίωσαν και θα βιώσουν τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια και αδικήθηκαν κατάφωρα από τις κοντόφθαλμες επιλογές όλων.

ΠΡΟΣ:
1. Αν. Υπουργό Εσωτερικών και
Διοικητικής Μεταρρύθμισης
2. Γεν. Γραμμ. Δημόσιας Τάξης
3. Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας
4. Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. - Υπαρχηγό ΕΛ.ΑΣ.
5. Αρχηγό Π.Σ. - Υπαρχηγό Π.Σ.
6. ΤΕΑΠΑΣΑ
7. ΠΟΑΣΥ - ΠΟΑΞΙΑ
8. ΠΟΕΥΠΣ - ΕΑΠΣ
9. Σωματεία - Μέλη μας
                                                                 
                                                                 

                                                                                Για το Δ.Σ.  
                                
                                    Ο Πρόεδρος                                                          Ο Οργανωτικός  Γραμματέας

                               Γεώργιος Κολοβός                                                        Ευάγγελος Μαλακάτας